Spara tid och pengar! Låt Smedjebackens Vulkcentral ta hand om dina nya däck.

Att behöva lägga pengar på nya däck kanske inte är lika kul som att köpa en ny bil, därför kan det vara en god idé att försöka få de nyinköpta däcken att hålla så länge som möjligt. Ofta slits däcken onödigt mycket på grund av fel lufttryck, att de inte är balanserade eller att ventilen är sliten.

Det absolut viktigaste att kontrollera är lufttrycket, ta för vana att göra det varannan vecka eller en gång i månaden. Det är ett bra sätt att hålla koll på sitt slitage. Särskilt viktigt är det om bilen ska ut på en längre tur eller om du kör långa sträckor på motorväg.

Tänk också på att göra lufttryckskontrollen när däcket är kallt (samma temperatur som omgivningen), annars kan trycket vara missvisande. Vid resa från Skåne till Norrland kan trycket behöva justeras under resans gång.

Viktigt vad gäller lufttryck på vintern är att när det är kallt komprimeras luften i däcken. Ett däck som håller 2,0 bar i en omgivande temperatur på 20 grader får trycket 1,9 vid 8 grader och vid en temperatur på -20 grader blir trycket 1,6 bar.